Uppfinnaren

Först ut i raden av Digeratis, ett begrepp för "Den Tredje Kulturens" representanter" som korsbefruktar humaniora med vetenskap och som starkt påverkar morgondagens Upplevelsesamhället är:

W. Daniel Hillis, Applied Minds, Inc. Han är författare, forskare, vetenskapsman, och ingenjör i en och samma person. Daniel Hillis koncentrerar sig på software, underhållning, elektronisk-, bioteknisk- och mekanisk design. Men så har han varit FoU-chef för Disney Imagineering och Disney Fellow, där han utvecklade nya strategier för Disneys temaparker. Han har till exempel kartlagt dinosauriernas tid och har designat robotiserade dinosaurier i full skala.

Ja, han har över 40 patenterade innovationer inom elektronisk och mekanisk teknologi. Bland annat en mekanisk klocka, som är designad för 10 000 år! Hans nyckelbok är Intelligence as an Emergent Behaviour or The Songs of Eden.

Mr Artifical Intelligence

Nummer 2 i raden "Digeratis" är Ray Kurzweil, en cybernetik-poet med japansk haiku som specialitet. Men han vet också mest om AI - Artificiell Intelligens.

Efter examen i datavetenskap och litteratur har han arbetat i AI-forskningens frontlinje under snart 30 år. Han har formligen spottat ut nya produkter och innovationer - som läsmaskiner för blinda, taligenkänningsprogram, musiksyntar, kompositionsprogram och flatbäddskannrar.

Dessutom skriver Kurzweil böcker. 1990 vann han pris för bästa databok med sin The Age of Intelligent Machines. Och nästan alla av hans prognoser har besannats: Ett schackprogram slår människan 1998, chips med en miljard komponenter kommer 2000 och självkörande bilar före 2000. Han förutsåg också World Wide Web.

Kurzweil hävdar att även begreppet "upplevelse" får en annan innebörd. Om 50 år kan vi lämna vår biologiska kropp och leva i artificiella strukturer och välja en "kropp" för dagen som vi idag väljer kläder. Om vi vill uppleva något "kopplar vi bara upp oss".

Kurzweil är medveten om att han kan åka på bakslag. Han är beredd på negativ kritik från den etablerade kulturopinionen, men han är också övertygad om att morgondagens "11 september terror" bygger helt och hållet på datakraft.

Underbarnet

Vår tredje "Digerati" är Jaron Lanier, grundaren av företaget VPL (1985). Han kan det mesta om den virtuella verkligheten som pionjär i Virtual Reality.

Lanier lever ett dubbelliv. Han är datavetenskapsman och arbetar i dataindustrin. Men han är också kompositör, scen- och skivartist. Förutom att han spelar piano och andra västerländska instrument, så spelar han också på forntida instrument från flera delar av världen. Jaron Lanier är underbarnet - "The Prodigy" - inom Digerati. Ingen enskild person har betytt så mycket för virtuell verklighet som han.

Han flyttade till Kalifornien 1981 för att leva hippieliv och spela flöjt på trottoarerna. Istället halkade han in på ett jobb som programmerare för dataspel. Efter ett tag startade han företaget VPL (Visual Programming Languages) för egna pengar och började jobba helt ideellt på ett nytt programspråk. Och inte vilket programspråk som helst utan PROGRAMSPRÅKET med stort P, som inte är förbehållet en liten elit. Istället ville Lanier sätta verktyget i händerna på mannen på gatan med minimala krav på förkunskaper. Språket döptes så småningom till Mandala. Därmed kunde konceptet virtuell verklighet VV, som redan 1965 dök upp hos Ivan Sutherland på Utah University, förverkligas. Sedan dess har ingenting varit sig likt. 1991 fick vi vanliga människor veta vad VV var i och med att VV Industries marknadsförde sitt dataspelsystem Virtuality på bred front. Jaron hade alltså tänkt sig att VV skulle vara en form av programmeringsspråk, men VV "lydde" inte utan förvandlades från programmeringsspråk till medium.

Le Chef

Nummer 4 i vår Digerati-presentation är Nathan Myhrvold, som är en "bro" mellan vetenskapsmännen och Digerati. Själv är han en skicklig vetenskapsman, som under många år ledde Microsofts massiva forskningsprogram.

Annars kallas han för "Le Chef" inom Digerati. Det som gör honom till chef är att han förutom djupa kunskaper i datavetenskap och business är en mästerkock i det franska köket. Ja, han jobbar också som biträdande köksmästare på en av Seattles ledande franska restauranger. Han har även kommit etta i barbecue-VM i Memphis, Tennessee.

Myhrvold är styrelseledamot hos Microsoft Corporation och har rapporterat till Microsofts president Bill Gates som medlem av verkställande utskottet. Denna grupp är ansvarig för den breda strategiska planeringen för hela företaget. Han har också varit medförfattare till Bill Gates böcker och ansvarat för forskningsgruppen Avancerad Teknologi, som hos Microsoft har en budget på mer än 2 miljarder dollar om året.

Han har med andra ord haft stort inflytande i Microsofts utveckling när det gäller Desktop Applications, Consumer, Research och Microsoft Online Systems.

Länken

John Brockman är författare och har publicerat nitton böcker, inklusive "The Third Culture: Beyond the Scientific Revolution". Han är grundare av Brockman, Inc, en litterär- och (data)mjukvarubyrå. Brockman är dessutom ordförande för Content, Inc, en webbaserad digital förlagsverksamhet. Han bor i New York och kallas "The Connector" bland Digeratis - eftersom han har ett enormt internationellt nätverk.

Brockman har återupptäckt den kanadensiske mediagurun Marshall McLuhan och hävdar att nästan alla av McLuhans förutsägelser har slagit in. Bland annat påståendet om den elektroniska teknologin som en förlängning av vårt centrala nervsystem, dvs vår hjärna. Och denna förlängning innebär automatiskt förändring.

Vi kan inte förlänga och förändra vår hjärna utan att samtidigt förändra världen. Alltså, paradigmskiftet och globaliseringen är ett logiskt resultat av den elektroniska teknologin.

Analytikern

Som första kvinna bland Digeratis presenterar vi Sherry Turkle, som är psykolog och sociolog. I sociologi är hon professor vid MIT i Boston. Hon har skrivit böcker som Life on the Screen: Identity in the Age of the Internet (1995), The Second Self: Computers and the Human Spirit (1984), och Psychoanalytic Politics: Jacques Lacan and Freuds French Revolution (1978).

Hon kallas The Cyberanalyst i Digerati-gruppen. Hon anser bland annat att i Internets cybervärld kan människorna byta identiteter och uppträda inkognito. Därmed får begreppet "upplevelse" flera dimensioner. Vissa "chattare" spelar till exempel många olika roller.

The Bagpacker

Nästa kvinna bland "Digeratis" som vi presenterar är Ester Dyson, ordförande i EDventure Holdings och utgivare av Release 1.0. Hennes PC Forum väcker stor uppmärksamhet i Eventmarketing varje år.

Med tanke på hennes verksamhet så lever hon ett ganska udda liv. Hon har ingen telefon i sitt hem, vägrar köra bil, spenderar mycket tid på resor, flyger, bor på hotell och vistas ofta och gärna i badbassänger. Dessutom bär hon med sig sitt "pick och pack" som en nomad.

Hon anser att paradigmskiftet skapar en ny typ av samhälle och inte en ny typ av kultur. Det är nämligen stor skillnad mellan samhälle och kultur, påstår hon. Kultur är s k envägskommunikation, dvs man kan absorbera kultur genom läsning och passivt betraktande. Samhället är däremot tvåvägskommunikation, som kräver aktivt deltagande.

Det nya samhälle, som nu växer fram, vill ha medverkande människor. Människor som kommunicerar och utbyter idéer med varandra. Inte nog med det, de umgås med varandra och bygger det nya tillsammans. Ester Dyson sitter därför inte hemma utan är ständigt på resande fot och deltar...

Helgonet

Digerati-gruppens eget "helgon" är Kevin Kelly, chefredaktören för magasinet Wired. På det tidiga 1980-talet var han medarbetare till the Whole Earth Software Catalog. Han var också redaktör för the Whole Earth Catalog och the Whole Earth Review. Han har skrivit boken "Out of Control" (1994) och "Den Nya Ekonomin" (1999). Kelly kallas alltså The Saint i Digerati-gruppen.

Enligt The New York Times är han Wired´s "Big Think Guy". Han kommer med djupa och friska idéer i en tidsskrift, som annars kan gå för långt med ytlig "attityd". Men han har ett moget inflytande på en grupp kreativa och unga människor, som enligt Jaron Lanier påminner om "ett hormonstinnt studenthem".

Kevin Kelly tror att datorernas tid är över. "Datorer är historia," säger han. "Alla förändringar som datoriseringen påstås ska åstadkomma i vårt samhälle har redan skett. Först och främst har vi fått ett snabbare samhälle, som är uppsplittrat i många processer. Men det hör som sagt redan till det det förflutna... Först nu kommer revolutionen!" Kevin Kelly menar att vi befinner oss i begynnelsen av en kommunikationsrevolution och det är mer spännande eftersom kommunikation är själva basen för Upplevelsesamhället.

Förläggaren

Jane Metcalfe, The Publisher inom Digerati, är ordförande och medgrundare av Wired Ventures, Internetbaserad upplevelse. Hon är också styrelseordförande i Electric Frontier Foundation.

Hon håller med Kevin Kelly när det gäller datorer, men hon går ett steg längre. Hon tycker att samhällets teknikfixering blockerar vårt synfält. När tekniken, i detta fall det elektroniska, växer ihop med samhället och erövrar varje vrå behöver man inte längre tala om den elektroniska tekniken. I stället ska man tala om teknikens mål och dess resultat. I Wired Ventures flyter dator, kommunikation och media ihop till en helhetsupplevelse, som klart och tydligt markerar samhällets förändring. Visst är det elektronikens förtjänst, men det är ointressant när varje affär präglas av den och varje konstnär sprider den.

Jane Metcalfe talar så övertygande om denna självklara förändring att hon inte har några problem att skaffa partners, som är villiga att investera i Wireds olika projekt. Hon lyckades på nolltid erövra den tyska miljardären och mediamagnaten Dr Hubert Burda, lord Weidenfeld och prins Oskar av Preussen, den senare sonson till kejsar Wilhelm II och generalmanager för Burda New Media och direktör för Europa Online. Det räckte med ett lunchsamtal i Cannes i januari 1995 och åtta månader senare investerade Burda New Media sjusiffrigt i HotWireds webb-baserade animationer.

Presentationer och research
Imi & Peter Markos
Chefreedaktör resp redaktör/researcher i kunskapsnätverket Kreaprenör®