Perception à la Imi Markos

Sverige - USA 5-1

Kreditkort i stället för kontantbetalning introducerades först i USA. Men det är i Sverige, som kreditkortet används mest och överallt. I Miami Beach tar cirka 80 procent av taxibilarna inte emot kreditkort. De vill bara ha “cash“. I Sverige är det precis tvärtom. Till och med våra bankkontor börjar bli kontantlösa.

Därmed bekräftas den före detta statsministern Ingvar Carlssons ofta citerade påstående att “Sverige är det mest amerikaniserade landet i världen - USA kommer som god tvåa”. Onekligen en ironisk fullträff!

I Miami Beach betalar folk alltjämt småsummor upp till 30 dollar kontant - t.o.m. cents är fortfarande gångbara. I Sverige står däremot tonåringar i Pressbyrån och betalar en kvällstidning plus en tablettask med kreditkort. Örenas tid är sedan länge förbi.

Betalning med kreditkort: Sverige - USA 1-0

Vart tog kreditkortet vägen?

I Miami Beach hade till exempel restaurangerna inga portabla kreditkortsavläsare, som endast fungerar med personlig kod kod och som ger full kontroll över kortet.

Sådana trygga kortavläsare finns nästan överallt i dagens svenska restauranger. I Miami Beach “försvann” emellertid kreditkortet tillsammans med kyparen. Vart tog kreditkortet vägen? Visserligen kom kyparen med kortet rekordsnabbt tillbaka, men i stället för trygghetskänsla spred sig oro i vårt inre…

Portabla kreditkortsavläsare: Sverige - USA 2-0

19 dollar extra per dag istället för outsourcing

Outsourcing blev också inne först i USA. Men det är Sverige som har drivit igenom “schackdraget” mest konsekvent. Alltså, “utläggning av vissa verksamheter på entreprenad”.

Till exempel ett stort hotell låter ett annat, inhyrt företag sköta restaurangen, medan restaurangen hyr ut garderoben till en tredje entreprenör etc. Hotellet koncentrerar sig endast på sin kärnverksamhet. Inte så i Miami Beach. Vårt hotell, Royal Palm, driver all service i egen regi och tar betalt för det.

När vi checkade in blev vi omedelbart upplysta om att hotellet drar 19 dollar per person och dag för våra fritidsaktiviteter, dvs för bad, simning, solstolar vid poolen, solparasoller och handdukar. Och det gäller även på hotellets egen strandremsa vid havet. Dessutom ingår i priset obegränsat ett antal timmar i hotellets gym, som dessutom har bastu. Vi hade ingen chans att avstå!

Sammanlagt betalade vi 380 dollar för vår bekvämlighet vid polen och sandstranden. Ja, det debiterades 19 dollar även då, när det blåste orkanvindar under två dagar, och vi följdaktligen inte kunde utnyttja solstolarna… Vi protesterade och fick avdrag!

På europeiska badstränder, även på den svenska västkusten, är det inte hotellen utan ett utomstående företag, som sköter uthyrningen av solstolar och solparasoller.

Outsourcing: Sverige - USA 3-0

Pro-gay and anti-gay!!



USA var först att öppna den offentliga dörren för gayrörelsen och hade tidigt homosexuella borgmästare i både San Francisco och i Miami Beach. På South Beach har de homosexuella egen badstrand, som ligger vid 12 :e gatan. Strandremsan markeras med regnbågsflagga och bakom stranden på Ocean Drive ligger Palace bar och restaurang, som vimlar av atletiska vaxade bögar och attraktiva lesbiska tjejer dygnet runt. Palace är bara ett av Miami Beachs 16 etablerade gayställen.


Allt det här får oss att tro att det är frid och fröjd på gayfronten i USA i allmänhet och i Miami Beach i synnerhet.

Men trots att Miamis kommun och turistbransch är välvilligt inställda till bögar och flator (borgmästaren Matti Bower är helhjärtat pro-gay) tänder rörelsen fortfarande antikrafter. Inte bara hos religiösa grupper utan också hos ortens polis, som på senaste tiden har blivit anmälda för brutalitet mot homosexuella. Ja, bögar arresteras utan anledning och misshandlas.

Polischefen Carlos Noriega har dock lovat borgmästaren Matti Bower att ortens poliser ska få bättre utbildning i HBT-frågor och därmed skapas en gayvänligare attityd inom poliskåren. Noriega är medveten om att många homosexuella har blivit mordhotade och att historien förskräcker…

Just det, endast ett stenkast från Palace ligger den italienske modekungen Gianni Versaces lyxiga palats (numera hotell), där han 1997 blev mördad under mystiska omständigheter. Och Gianni var öppet homosexuell. Liksom Harvey Milk, borgmästaren i San Francisco, som i slutet på 1960-talet också blev mördad…

I Sverige har vi visserligen inga berömda gaystränder, som den vid 12:e gatan på SoBe. Men RFSL har på kort tid åstadkommit mer för de homosexuella, bisexuella och transsexuella än motsvarande organisation i USA, där i vissa stater homoäktenskap fortfarande är förbjudna.

I Sverige har öppet homosexuella blivit respekterade kändisar. Andreas Carlgren, Sveriges före detta miljöminister är också bög, men hans sexuella läggning är inte något hinder för hans politiska karriär. Kanske får han gliringar eller råkar ut för trakasserier, men dessa var milda vindpustar jämfört med de orkaner, som motsvarande makthavare måste utkämpa i USA,

Så även i detta avseende har vi passerat USA,

Gayvänlighet: Sverige - USA 4-0

Afro-amerikaner dominerar

   Royal Palm är Miami Beachs näst största hotell. När vi bodde där var majoriteten av gästerna afro-amerikaner och kubaner. Denna medelklass har numera råd att semestra flott.

   Många var snygga, fast ibland ordentligt överviktiga, och de dominerade högljutt strandlivet vid poolen och vid havet. Och de vita WASP visade inga diskriminerande tendenser - det var föresten gott om svart-vita-relationer och äktenskap. Rasismen lyste med sin frånvaro. Trodde vi!

Men bakom den välstädade fasaden utspelades USA:s kanske mest rasistiska konflikt i modern tid - just då! En obeväpnad svart tonåring, Treyven Martin, dödades av en beväpnad vakt George Zimmerman i Florida - inte långt från vår pool på Royal Palm hotell.

Zimmerman blev emellertid inte arresterad, eftersom han påstod att han sköt i självförsvar. Och enligt Floridas lagar går han fri på grund av att ordet “självförsvar” är heligt i denna delstat.

Det hade däremot vägt lätt om offret hade varit en vit tonåring, hävdade landets afroamerikaner och liberaler. De var upprörda och demonstrerade som på 1960-talet över hela landet.

Rasismen visade här i USA alltså sitt rätta och gamla ansikte. Dock inte riktigt, till sist, efter vår hemkomst, segrade den allmänna opinionen och Zimmerman arresterades. Nu ställs han inför rätta för mord. .. Fast juristerna tror att han fortfarande kan frias…

Begreppet “negerbollar” anses idag kränkande i Sverige. Här följer vi oförstående händelserna i Florida. Vår rasism saknar de djupa rötterna i slaveriet, vår främlingsfientlighet har endast 30-40 år på nacken och sammandrabbningar mellan “svartskallar” och “blattar” är få. Och när “lasermannen” sköt utvalda “svartskallar” blev han omedelbart dömd till fängelse, när han efter mycket om och men åkte fast.

Inte nog med det! I vårt iver att undvika rasiststämpeln fördömer vi till och med de aningslösa personer, som använder ordet “negerbollar” i stället för “chockladbollar”.

Begreppet “neger” betraktas som kränkning i Sverige, utan att vi tänker på att ordet “negro” betyder svart på portugisiska och spanska…

Rasism: Sverige - USA 5-0

Renaste staden i USA!

I Sverige slår vi oss gärna för bröstet när det gäller miljövård och renhet. Men frågan är om vi inte i denna viktiga gren får vi stryk av USA i allmänhet och av Miami Beach i synnerhet.

Miami, men framför allt Beach, utsågs det gångna året till USA:s renaste stad. Personligen har jag aldrig sett en renare gågata än Lincoln Road. Inte ens i Singapore. Stockholm med sina tuggummifläckade gågator (bland annat Drottninggatan) borde ställas i skamvrån.

Lincolns långa promenadstråk är så rent att man kunde ha picknick på trottoaren, som dessutom lutar handikappvänligt vid varje övergångsställe. Papperskorgar är i legio.

Därtill har The US Green Building Councils idéer slagit igenom överallt. Det är en icke vinstgivande grupp av ledare, som verkar för att gröna byggnader i gröna miljöer ska vara tillgängliga för alla. Och det märks lite varstans när det gäller energibesparing, hållbarhet och återvinning.

Motvilligt måste jag medge att när det gäller miljövård åtminston i Miami så vinner USA.

Slutresultat: Sverige - USA 5 -1

Detta blir mitt sista brev från Florida denna gång, brev med mina personliga observationber, som delvis också berör USA. Jag hoppas du har haft nöje och kanske också nytta genom att läsa mina brev. 

Och jag uppmanar dig som vanligt att höra av dig.

Bästa hälsningar

Imi Markos