Perception à la Imi Markos

Miapolis - världsstaden

Miapolis blir världens mest attraktiva och hållbara stad! Med världens högsta skyskrapa, 975 meter och 160 våningar som flaggskepp!!

År 2025 ska denna stad med sitt gröna (!) koncept locka ännu fler turister till Miami. Vilket klart och tydligt signalerar att Floridas heta sydspets aldrig är nöjd - trots att denna lysande kändis bland världens turistorter redan nu har de flesta lockbetena. Efter ständig förnyelse. Att vila på gamla meriter håller inte i längden.

Tänk efter!

Här råder evig sommar - Miami har aldrig haft ett snöfall. Här finns Miami Beach, en 11 kilometer lång och smal strandremsa, som egentligen består av flera naturliga och konstgjorda barriäröar mellan Atlanten och Biscayne Bay. Det är bukten, som med brovägar sammanbinder storstaden Miami och Miami Beach samt andra små öar och bl.a Star Island.

Och på Miami Beach charmar sedan 90 år tillbaka den södra stranden South Beach eller SoBe med sina världsberömda familjehotell i Art Deco-stil på Ocean Drive och med sina extravaganta hotellkomplex på Collins Avenue, The Strip. Den förra har allmän sandstrand med massor av sportaktiviteter, medan den senare endast har privata strandremsor för sina gäster.

New York har flyttat hit

Den fantastiska havsutsikten på dagen stjäl egentligen uppmärksamheten från hotellens “bakgårdsvy”, som badar i neonljus, dvs City of Miami Beach och dess attraktioner på kvällen. Bakom de omtalade hotellfasaderna har nämligen de senaste 50 åren vuxit upp en miniatyr av Manhattan. Just det - badortens borgmästare har gjort allt för att stamgästerna från New York ska känna sig hemma.

Parallellt med Collins Avenue löper inte mindre än tio avenyer: Washington Ave, Drexel Ave, Pennsylvania Ave, Euclid Ave, Meridian Ave, Jefferson Ave, Michigan Ave, Lenox Ave och Alton Road med West Ave (den sist nämnda ramar in North Bay Road).

Överallt korsas dessa avenyer av pulserande och palmkantade gågator, som är fullpackade med kaféer, etniska uteserveringar, modebutiker av olika slag, konstgallerier, elektroniska shoppar, barer, nattklubbar, biografer, teatrar, museer etc. Dessutom New World Center, signerat arkitektgurun Frank O. Gehry, mannen bakom det omtalade Guggenheimer museet i Bilbao. Det är också hemmet för New World Symphony. En badort med 87 000 invånare servar med kultur cirka 1,5 - 2 miljoner besökare!

Här har beslutsfattarna “kopierat” New Yorks Central Park, och har skapat en grön oas mitt i hjärtat av Miami Beach. Den heter Flamingo Park, som avbryter gågatorna med skyddat revir för de långbenta fåglarna i sina ljusrosa fjäderdräkter. Plus olika aktiviteter för barn.

Den mest trendiga gågatan är annars Lincoln Road, som matchar både Femte Avenyn i The Big Apple och Rodeo Drive i Los Angeles.

Här är storstädernas stela business-kläder ersatta med bekväma och färgstarka fritidsplagg. En Catwalk i sommarmode, kryddat med onlines- och skateboardåkare samt Hare krishna-dansare och judar, som med pannlockar och kipa, propagerar för koshermat på 41: a gatan.

På “västkusten” finns framtiden!

Lincoln Road, som tar slut vid den stora konkurrenten Alton Road, vars utbud numera överträffar Lincolns. På Alton finns t o m tidnings- och bokshops, som helt saknas på Lincoln - mycket beroende av att gästerna på öns västra sida hör till den mer intellektuella delen av samhället och följaktligen är mer krävande.

Här vid North Bay Road byggs endast “gröna” villor och “gröna” hotell, som är ytterst noga med energisparandet.

I Florida är det inte uppvärmningen utan luftkonditioneringen som är boven i koldioxiddramat. Men västsidans attraktiva funkishus kör med solpaneler, vindkraftverk etc. All förnybar energi utnyttjas.

Här finns få sandstränder, men desto fler bryggor och småbåtshamnar i den vågfria, spegelblanka bukten. Och så förstås en uppsjö av swimmingpools, där vattnet renas och återanvänds hela tiden.

Magneter, som visar vägen

Här på “västkusten” anar man Miami Beachs framtid - även om inspirationskällan finns längre söderut och norrut. Söderut spökar Nobelpristagaren i litteratur Ernest Hemingway med sitt hem och museum i Key West, medan norrut, bara 34 km längre upp magnetdrar världens kanske mest lockande turistattraktion, Disney World i Fort Lauderdale, Orlando. Här härskar Walts sagofigurer med Musse Pigg i spetsen.

Tyvärr är det många som glömmer att denna sagovärld är sammanbunden med två visioner om framtiden, EPCOT-center och Collaboration.

Det första demonstrerar morgondagens experimentsamhälle, som enligt Walt Disneys testamente, alltid ska vara 25 år före sin tid, dvs centret förnyas fortlöpande med nya innovationer. Det andra är den intelligenta och digitaliserade staden, som utnyttjar alla innovationer i en stressfri, gammaldags miljö - ett fridlyst amerikanskt villasamhälle med trottoarer och cykelvägar. Högteknologi som fordrar mänsklig närkontakt. High tech demands high touch, enligt trendforskaren John Naisbitt.

The Noble Art of Urban Living

Morgondagens Miapolis ska dock gå ett steg ännu längre och lanserar en förfinad konst av stadslivet - The Art of Urban Living.

Miapolis ska resa sig på Watson Island, en konstgjord ö i Biscayne Bay, strax utanför North Bays stränder och nära Jungel Island, som är en eftertraktad zoo med Barnens Museum och lekpark. Det mest avancerade och det mest ursprungliga växer helt enkelt ihop, enligt Naisbitts modell. Även Everglades National Park, den berömda sumpmarken med alligatorer ska involveras i konceptet.

Miapolis blir ett självförsörjande, energisnålt samhälle, som till och med ska satsa på energiutvinning ur havets vågor.

Det nya samhällets flaggskepp Tornet ska överträffa Burj Khalifa i Dubai som världens högsta byggnad, Självfallet ska det ha en roterande skyrestaurang. Därtill observatorium - närheten till Cape Canaveral med John F Kennedy Space Center i Mellersta Florida förpliktar!

Det är ett 22 miljards dollarprojekt, som blir USA:s nya kommersiella centrum. Samtidigt lockar det med nöjesattraktioner, högklassiga kulturevenemang, köpcenter, restauranger, hotell och framförallt med 1000 bostadsrätter. Dessutom 85 miljarder nya skatteintäkter och 35 000 nya permanenta jobb. Vilket ska minimera dagens höga arbetslöshet i Miami.

Uteliggarna är förstås skeptiska. De tvivlar på kapitalets storstilade satsningar.

Sätter fart på ekonomin

Men de, som planerar Miapolis är fast övertygade om att Miapolis blir USA:s södra port, som ska sätta fart på ekonomin och som utmanar både den östra och västra porten - New York resp. Los Angeles/San Francisco. Och Miapolis får även Mid-Beach med lyxhotellet Fontainebleau och det judiska distriktet, Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singers andra hem, åter att blomstra. Ja, tidigare utgjorde judarna 62 % av befolkningen på Miami Beach - nu är siffran nere på 19%! Och kändisarna sviker Fontainebleau…

Vi åkte med taxi till Mid-Beach och taxichauffören tog inte emot kreditkort. Och då kom jag ihåg den före detta statsministern Ingvar Carlssons ofta citerade sentens: “Sverige är det mest amerikaniserade landet i världen! USA kommer som god tvåa!!”

Mitt sista USA-brev ska därför handla om “USA som Nr 2”.
 
Välkommen att följa mina tankegångar och skicka som alltid kritiska kommentarer när du tycker jag har fel

Imi Markos
Senior Editor Kreaprenör