Perception ā la Imi Markos

Världens bästa bollbegåvningar finns på Balkan!

Har du tänkt på det? Den globala bollsportens centrum ligger i norra delen av Balkan! Bollen pulserar hetast i före detta Jugoslavien!! Sydslaverna (= jugoslaverna) glänser med bollen.
 
Världens bästa tennisspelare är för närvarande Serbiens Novak Djokovic. Och Serbiens DC-lag utan Djokovic utklassade den före detta stormakten i tennis - Sverige - för en tid sedan.

Tidigare var det Goran Ivanisevic, den kroatiska jätten, som skrämde tenniseliten med sina hårda servar. Han blev Wimbledon-mästare 2001.

På damsidan vimlar världseliten av serbiska stjärnor - Ana Ivanovic och Jelena Jankovic - sedan Monica Seles, som har ungerskt påbrå, brutit isen med 53 WTA-titlar.

Bordtennis

I bordtennis håller serber, kroater och slovener ställningarna bakom det omöjliga Kina.

Handboll

Den senaste EM-turneringen i handboll dominerades av länder, som tidigare tillhörde Jugoslavien. Serbien blev vice världsmästare. Kroatien erövrade bronset. Och Makedonien slog Slovenien i kampen om femte platsen. Fyra ex-jugoslaviska lag bland de sex bästa.

Basketboll

I basketboll hör kroater, serber och makedonier till den absoluta världseliten. Både Serbien och Kroatien kan skryta med OS-, VM- och EM-medaljer. Till och med publiken i USA är imponerad av deras skicklighet.

Vattenpolo och volleyboll

Vid EM i vattenpolo 2012 besegrade Serbien sin lillebror Montenegro i finalen. Till världseliten hör även Kroatien, som blev världsmästare 2007 och europamästare 2010.

Och 2011 blev Serbien europamästare i volleyboll.

Fotboll

I fotboll har Kroatien erövrat VM-brons och alla före detta republiker i det gamla Jugoslavien räknas till eliten i Europa - ja, rent av till världseliten.

Alla fotbollsälskare borde egentligen reflektera över den höga fotbollsstandarden i det forna Tito-landet. Mer eller mindre varje söndag utspelades där ett mini-EM när Hajduk (Split, Kroatien) mötte Partizan (Belgrad, Serbien) eller Vardar (Makedonien) spelade mot Dynamo (Zagreb, Kroatien).

För att nu inte tala om matcherna mellan Zeljeznicar (Sarajevo, Bosnien-Hercegovina) och Olimpija (Ljubljana, Slovenien) eller Velez (Mostar, BH) och Vojvodina (Novisad, Serbien).

Idel landskamper, men i verkligheten var de endast heta seriematcher.

Följaktligen är Juggo-stjärnorna mycket uppskattade i den europeiska proffsfotbollen. Just nu räknas Luca Modric som den mest värdefulla spelaren i det engelska topplaget Tottenham. 

Inte att förglömma i sammanhanget är att Sveriges bästa spelare genom tiderna, enligt många, Zlatan Ibrahimovic också han härstammar från Balkan. Visserligen är han född i Malmö, men hans far är från Bosnien och hans mor är från Kroatien.

Zlatan mäter 195 cm i strumplästen, vilket är en normal längd på den kroatiska och den montenegrinska kusten. Har dessa högväxta människors framgångar i de nämnda sporterna någon rasbiologisk förklaring?

Förmodligen väger arvet tyngre än de sociala villkoren och miljön. Glöm inte att dessa juggostjärnor glänser -  trots inbördeskrig och dåliga träningsmöjligheter under många år på 1990-talet.

Något att fundera över!
Skicka som vanligt några rader med dina tankar till mig.

Imi Markos
Senior Editor Kreaprenör