Perception à la Imi Markos

KINA-brev 8
Kinesisk hälsovård och bioteknik visar vägen

”Dubbeldoktor”! Det är just vad mannen nedan i den vita rocken är. Utexaminerad i både västerländsk och kinesisk medicin.......

På perfekt engelska förklarar han för oss nyfikna potentiella patienter skillnaden mellan västerländsk sjukvård och kinesisk hälsovård. Det skedde i samband med vårt besök vid Institutet för Bevarad Hälsa i Peking. 

Han höll sitt föredrag medan våra fötter fick zonterapi-massage av ett 30-tal fingerfärdiga massörer, som från vissa bestämda punkter i fotsulan upprättade kontakt med avhängiga delar av hjärnan. Det kändes på ett behagligt sätt ”där uppe” när massören tryckte till ”där nere”.  Ja, hela JAGET var involverat i processen.

- Enligt den kinesiska läkekonsten är källan till det onda sällan identisk med stället, där smärtan uppstår, framhåller vår ”dubbeldoktor”. Därför vill den traditionella kinesiska medicinen alltid få grepp om hela människan och på så sätt eliminera de blockeringar, som hindrar energiflödets flyt i kroppen. Egentligen vill vi BEVARA HÄLSAN, ägna oss åt hälsovård, medan den moderna västerländska läkekonsten sysslar med SJUKVÅRD.

Återställer hälsan i ställer för att operera

- I akuta situationer, till exempel efter en trafikolycka, står den västerländska kirurgin i en klass för sig, anser vår ”dubbeldoktor”. Men även i andra fall ”botar” väst gärna med kniven, medan vi här i öst försöker återställa hälsan – i stället för att operera.

Varpå han tar upp ett aktuellt fall med en tysk man, som hemma i Berlin skulle opereras för godartad prostataförstoring. Hans prostata var stor som en mindre tekopp och följaktligen hade han svårt att urinera. Han ville dock slippa operation.

Han kontaktade därför Institutet för Bevarad Hälsa i Peking, som rekommenderade te-terapi med lämpliga örter. Han flyttade tillsammans med sin fru till Peking, hyrde en mindre lägenhet och efter sju månaders örtte-terapi krympte prostatan ihop till två små ”nötter”. Alltså, till normal och acceptabel storlek.

Yejin-Sjukhus kan dokumentera hela förloppet med röntgenbilder.

Wei Yi Hao-kapslar gör susen

Utan att klaga på någonting blev jag snabbundersökt av en kinesisk professor, som omedelbart undrar om jag har besvär med matsmältningen och med njurarna. Och jag svarar att jag titt som oftast brukar få stopp i tarmarna samt att jag för en tid sedan blev opererad för godartad prostataförstoring. Däremot har jag inga problem med njurarna…

Professorn påpekar att det hela hänger ihop - dvs njurarna, urinblåsan, prostatan och tarmarna - varefter han föreslår tre olika örtmediciner i kapslar. Visserligen var priset saftigt, men det har visat sig att varje kapsel är värd sitt pris.

Jag vill bara beröra en örtmedicin; Wei Yi Hao. Tre kapslar ska tas två gånger om dagen – före frukost och före middag. Och de uträttar underverk. De ”jobbar framför maten” och öppnar mina tarmkanaler så att jag får avföring 3-4 gånger om dagen.

Framsteg hindrar förädling

Farmaceutiska medel med motsvarande effekt har de västerländska läkemedelsjättarna inte kunnat erbjuda hittills. Trots att vår kemisktekniska läkemedelsforskning har gjort enorma framsteg under det senaste halvseklet. Tänk på antibiotika, insulin, kortison osv.

Naturligtvis intar läkemedelsgiganter som Pfizer, Astra Zeneca & Co en ledande position när det gäller vetenskaplig dokumentation av sina preparats effekter och biverkningar. Fast när det gäller biverkningar har det tyvärr blivit alltför mycket plumpar i protokollet de senaste åren. Den höga svansföringen känns inte längre lika berättigad.

Läkare i väst tycks dock inte särskilt intresserade av att komplettera den västerländska skolmedicinen med erfarenheter från kinesisk naturmedicin – trots att den kinesiska medicinkonsten har flertusenåriga bevismaterial i bagaget. Visserligen skiljer sig kinesernas läkemedelskontroll från vår, men betyder det nödvändigtvis att deras är underlägsen vår???

Under alla omständigheter är den kinesiska läkekonsten mer tillmötesgående än den västerländska. I Kina agerar man dessutom på två fronter - både i den kinesiska hälsovården och i den västerländska sjukvården även om den senare kostar multum. I Kina finns det gott om ”dubbeldoktorer”.

Hur många finns det i Sverige?

Kina tar täten i bioteknik

Glöm inte att den kinesiska medicinen är den mest vitala delen av den bioteknikrevolution, som inom kort ska vända upp och ner på vår tillvaro. Och i denna revolution har Kina samma position som ”Sovjetunionens Sputnik hade i rymdens erövring”, enligt Wall Street Journal.

Det är över 50 000 forskare, som ägnar sig åt bioteknik i dagens Kina. Och siffran ökar för varje år med 4500 nya forskare. Inom den kemisktekniska läkemedelsforskningen ligger väst fortfarande före, men inte i jordbrukets genförädling.

Inget annat land kan visa upp så många forskare och så imponerande resultat i den gröna biotekniken som Kina. De har redan tagit fram ”konstgjorda” tomater, jordnötter, bomull, soja och ris. Först i laboratorier, men sedan en tid tillbaka produceras också mycket i jordbruket.

Inga moraliska skrupler om genmanipulation

Genmanipulationen är inget hett debattämne i Kina. Där finns inget vakuum mellan bioteknik och etik som hos oss i väst. Vilket naturligtvis kan få ödesdigra konsekvenser. Men de kinesiska bönder, som odlar genmanipulerade grödor har positiva erfarenheter. Dessa växter tål både skadedjur och virus, som i vanliga fall brukar förstöra skördarna.  Inte heller Kinas konsumenter klagar. Inte vad vi vet.

En ledande biotekniker Chen Zhangliang är övertygad om att redan år 2010 består Kinas produktion av ris, vete, majs, soja och bomull till 30-80 procent av genmanipulerade växter.

Kinas forskare och politiker har inte heller moraliska skrupler när det gäller kloning.

Därmed inte sagt att jag godtar den samvetslösa kinesiska attityden när det gäller genmanipulation och kloning. Min enda avsikt är att uppmärksamma Sverige på att Kina är mycket mer än billig skotillverkning.

Sluta ignorera namn som Yang Liwei

Kina håller på att skaffa spetskompetens även i avancerad högteknologi. Landets forskare är i frontlinjen inom nanoteknologin, miljarddelsteknologin. Och självfallet även inom Stjärnornas krig.

Trots detta ignorerar vi både händelsen den 16 oktober 2003 och namnet Yang Liwei. Vår demokratiska självgodhet vill inte veta av att den dagen tog den kinesiske astronauten Yang Liwei mark i Inre-Mongoliet med sitt rymdskepp Shenzhou V. Efter att ha  varit ute i rymden i 21 timmar och rundat jorden elva gånger.

De flesta av oss fortsätter istället att småle ironiskt åt de billiga kinesiska kopiorna av klockar eller deras tillverkning av skor, leksaker och julgransprylar.

Personligen skulle jag föredra om våra ironiska leenden förvandlades till fundersamma och eftertänksamma miner. Det vore i så fall ett friskhetstecken, som kan ge oss ett välbehövligt andrum för gardering. DÄRFÖR, vi behöver gardera oss för framtiden.

Vi västerlänmningar måste undvika att åter bli tagna på sängen, som vi blev i samband med Japans genombrott på världsmarknaden för 30 år sedan. Då var det åt de japanska kopiorna vi småskrattade. I dag vet vi att det är Sony, Fuji, Canon, Minolta m.fl som leder utvecklingen inom hemelektroniken. Och att det är Toyota som lär General Motors och Ford hur framtidens bilar skall produceras.

I Kina-brev 9 berättar jag om ”Framtidens kinesiska hot, som kanske t.o.m överträffar Sony och Toyota…”

Imi Markos

Huvudredaktör i Kreaprenör®